Staré sorty sú „in“

Staré a krajové odrody jabloní a hrušiek - v kuchyniach, na záhradách a v krajine
Čo majú spoločné študent hotelovej akadémie, záhradníckej školy, či gymnazista?
Každý z nich môže ovplyvniť , ako bude vyzerať naša krajina, a to tým, že sa oboznámi s pestrosťou starých a krajových odrôd jabloní a hrušiek a s možnosťami ich ochrany a využitia.
Predstavujeme Vám Učebné texty s metodickými listami pre stredné hotelové školy a akadémie,
poľnohospodárske a záhradnícke školy, gymnáziá a verejnosť, od autorskej dvojice Andrei Uherkovej a Bruna Jakubca.
Učebnica je určená pre stredné školy a verejnosť a ponúka tému starých odrôd spracovanú v rôznych podobách. V teoretickej časti sa dozviete, čo vlastne sú staré a krajové odrody, ako a kde vznikali, o ich význame v krajine a pre človeka, či o dôvodoch, prečo sú dnes ohrozené. Zistíte, že jablká a hrušky nie sú len sezónnym ovocím, a môžete ich mat čerstvé aj máji.
Pre poľnohospodárske a záhradnícke školy je určené predstavenie rôznych typov ovocných výsadieb a rozdielov medzi intenzívnym a extenzívnym sadom. Hotelovým školám zasa ukážeme pestrosť chutí, vôní a využitia starých a krajových odrôd s inšpiráciou v podobe receptárika. Čo tak skúsiť využiť staré odrody v „čatní“ alebo cideri?
Ako tému začleniť do výučby zistíte vďaka prehľadným tabuľkám k jednotlivým školám a predmetom, s nápadmi, ako do nich tému začleniť.
Aby sa o téme neučilo len teoreticky, súčasťou knihy je 8 metodických listov s rôznymi aktivitami pre študentov. Za základe nich budú o téme viac premýšľať, ale aj koštovať chute, objavovať príbehy odrôd či mapovať ich v krajine.
Vďaka servisu k odrodám zistíte, kde sa dajú odrody zohnať, kto vám poradí, ako ich ošetriť a na koho sa môžete obrátiť s ďalšími otázkami.
Veríme, že pokiaľ objavíme pestrosť využitia odrôd jabloní a hrušiek v kuchyniach, kuchári ich budú využívať a verejnosť si na nich pochutnávať, bude aj motivácia ich pestovať. Pretože aj tu platí, že dopyt vytvára ponuku. Na dopyt majú následne možnosť reagovať záhradníci a poľnohospodári, ktorí ich môžu vysádzať do krajiny, sadov, záhrad a záhumienkov, a tým prispievať k zachovaniu krajinného rázu a tradícií.
Táto učebnica je len malou ochutnávkou tejto širokej problematiky, no veríme, že po jej prečítaní dostanete chuť na korenistú chuť odrody ´Boskoopské´ či na maslové hrušky a budete pátrať po tom, čo môžete urobiť vy, aby ste sa k nim dostali.
Publikácia o starých odrodách (v prílohe) vznikla vďaka spojeniu štúdia na Sokratovom inštitúte,doplnkovom vzdelávacom programe, ktorý realizuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica a problematiky, ktorej sa autori venujú na Fakulte ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene. Publikácia bola vydaná v rámci projektu Jedlá zmena.