Az üres virágcserép (Prázdny kvetináč)

Hallgassátok meg ezt a mesét arról, hogyan találta meg a császár az utódját. Mivel a császár szerette a természetet, úgy döntött, a természet segít neki eldönteni, ki ül majd helyette a császári trónra.

Feladatok 6 éves gyerekeknek és szüleiknek/nagyszüleiknek magyar nyelv és etika órákra
⦁    Hallgasd meg a mesét a császárról, aki elhatározta, hogy a növényei fogják eldönteni, ki a legalkalmasabb felváltani őt a császári trónon. Miután meghallgattad a mesét, színezd ki a kifestőt.
⦁    Megtörtént már veled, hogy Pinghez hasonlóan neked is bátornak kellett lenned? Mikor történt? És mi lett a vége?
⦁    Új uralkodót választani nagyon nehéz és felelősségteljes feladat. Képzeld el, hogy király vagy királynő vagy, és utódot kell választanod ezekből a jelöltekből:

⦁    Szerinted ki lenne közülük a legjobb király vagy királynő?
⦁    Válaszd ki a legjobbat és mondj/írj le 5 okot, amelyek miatt azt gondolod, hogy pont ő lenne a legjobb uralkodó.
⦁    Ki lenne közülük a legrosszabb uralkodó?
⦁    Mondj/írj le 5 okot, amelyek miatt ezt a mesefigurát biztosan nem választanád uralkodónak.

 

Feladatok 6 év feletti gyerekek számára környezetismeret és természetismeret órákra.
Most próbáld ki, hogyan sikerülne magvakból szép növényt termesztened különböző körülmények között.
⦁    Készíts elő négy virágcserepet és töltsd meg őket földel. Szerezz otthonról 12 magot – lehet bab, lencse, paradicsommag, napraforgómag, vagy bármi más.
⦁    Ezután kezdőthet a kísérlet: ültess 3 magot az első virágcserépbe és jelöld meg Magvak + víz felirattal. Öntözd meg rendszeresen tiszta vízzel, és figyeld, mi történik.
⦁    Főzz néhány percen át 3 magot, és ültesd el őket a második virágcserépbe Megfőzött magok + víz felirattal, és figyeld, mi történik.
⦁    Ültess 3 magot a harmadik virágcserépbe Magok + kávézacc felirattal, rendszeresen öntözd tiszta vízzel, és szórd meg a földet naponta kávézaccal.
⦁    Ültess 3 magot a negyedik virágcserépbe Magok + mosószer felirattal, és öntozd meg naponta mosószeres vízzel. Figyeld, mi történik.

10 nap után próbáld megválaszolni a következő kérdéseket:
Melyik virágcserépben nőttek ki a legszebb növények?
Mely magok nem nőttek ki egyáltalán? Miért?
Mi történt a magokkal, amelyeket mosószeres vízzel öntözted?
Befolyásolta a kávézacc a növekedést?

Tipp: készíts naponta fényképeket a virágcserepekről.

Feladatok 12 év feletti gyerekek számára földrajz és geográfia órákra
Hallgassátok meg Ping történetét az üres virágcserépről. Képzeljétek el, hogy meglátogatnátok Pinget. Képzeljétek el, hogy utaznóatok a Földön – autóoval, autóobusszal, voattal, motorbiciklivel, lovon vagy gyalog.
⦁    Tudjátok, mely országban élt? Segítség: A mese bevezetőjében meg van említve, mely országból származik.
⦁    Milyen közlekedési eszközt választanátok és miért?

Próbáljátok kiszámolni (például térkép méretarány, vagy google maps segítségével), milyen távolságot kellene megtenni, és mennyi ideig tartana az út az álltalatok választott közlekedési eszközzel.

⦁    Atlasz vagy google maps segítségével írjátok le az összes országot, amelyen át kellene utaznotok ahhoz, hogy odaérjetek. Válasszátok a lehető legrövidebb útvonalat.
⦁    Próbáljatok találni olyan útvonalat, amely a legkevesebb határátlépéssel jár.
⦁    Vyberte si akúkoľvek trasu. Čo by ste videli, zažili v jednotlivých krajinách? Skúste si spomenúť, čo o týchto krajinách viete a vyplňte tabuľku v prílohe.
⦁    Válasszatok bármilyen útvonalat. Mit látnátok és milyen élményeitek lennének az egyes országokban? Próbálátok felidézni, mit tudtok ezekről az országokról és töltsétek ki a mellékelt táblázatot

 

                        

Príloha: